08-04-07

Snoeien doet bloeien.

 

krulhazelaar

 

 

Zwijgt Ofanders, of aldus Sprach Johannes, zijn enige en dus beste vriend? Johannes had het over de rolstoelpatiënte die donderdag enkele takken kwam knippen van de krulhazelaar voor het huis. Hij had de vrouw het eerst opgemerkt ter hoogte van de vaste planten- zaak in hun straat. “Die vrouw is gehandicapt, dat moet toch erg zijn”, had Johannes’ zwaar autistische dochter kurkdroog opgemerkt. Groot was dan ook hun verbazing toen eventjes later aan hun deur aangebeld werd door diezelfde vrouw, met de vraag of Johannes niet een paar takken wou afknippen van de krulhazelaar voor hun deur. De vrouw reikte Johannes een snoeischaar aan en was enthousiast over de grillige vormen van de takken voor haar bloemschikles. Ze dankte Johannes, die zei dat het graag gedaan was, en wellicht zelfs goed voor zijn boom. Inderdaad zei ze voor ze glimlachend in haar rolstoel wegreed : “Snoeien doet bloeien”. “Dat is toch raar”,zei Johannes dochter, “die mevrouw kan zelfs niet stappen en was toch zo vriendelijk en blij”. Inderdaad, snoeien doet bloeien, dacht Johannes toen hij mijmerend terug zijn wandelpadje opstapte.

18:46 Gepost door ofanders in Ofanders praktisch | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-09-06

Vierkantje.

 

 

Na een zopas gebeurd 'voorvalletje' kan Ofanders niet anders dan een nieuwe categorie toe te voegen: "Ofanders praktisch", of juist niet ? - dat is het eschatologische van deze indeling... Toeval zal het wellicht niet zijn, remember ' Kaftwerk, Blauwgeelgroenoranjevingers, Een halte te ver, Een vijs kwijt ...undsoweiter.

 

Benjamina kwam deze ochtend enigszins beteuterd aandraven met haar witroze daimen schoentjes én een speciale fles 'renovateur': "kan jij mijn schoenen terug mooi maken, want ze zijn een héél klein beetje vuil ?" Dat 'beetje vuil' moet je dan derwijze interpreteren dat je een héél groot spectrum hebt,  gaande van licht"witroze", over babyroze, naar extreem "vuilroze". Nu begrijp ik perfect waarom men dat "vuil"-roze noemt, want de zijnstoestand van Benjamina's schoeisel stemde prefect met laatstgenoemde categorie overeen...

 

Toegegeven nog niet honderd procent wakker zijnde - daar wijt ik het nu aan -, ging ik onversaagd aan de slag. Het ticket van het flesje zag er immers veelbelovend uit:  een foto van perfect onbevlekte lichtbeige daimen damesschoenen, met daaronder de niets aan duidelijkheid overlatende tekstbalken: Daim & Nubuck, Kleurhersteller, Frist kleur op, onderhoudt !

 

Ik schroefde de dop van het nog ongebruikte flesje en zag dat dit bovenaan uitegrust was met een soort wit sponsje en begon hiermee over de rechterschoen te wrijven. Aangezien het sponsje nog droog was, duwde ik eens goed op het flesje, en... spoot er plots een pikzwarte brij over de schoen van Benjamina... het "vuil-roze" van schoenmaatje 33 van het merk Pronto, was , inderdaad 'pronto' onherroepelijk verworden tot 'donkerzwart'...

 

Ofanders viel dus terug in de prijzen. Wat ik over het hoofd gezien had ? Niets eigenlijk, behalve een klein zwart vierkantje met daarin de vermelding "zwart-noir". Ach ja, het zal wel aan mijn opvoeding te wijten zijn: vroeger mocht ik niet kijken naar films met vierkantjes...

 

10:28 Gepost door ofanders in Ofanders praktisch | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

02-09-06

Kaftwerk.

 
 

Gelet op de specificiteit van de gezinssamenstelling was Ofanders vandaag de enige laureaat in de ogenschijnlijk eenvoudige discipline “schoolboekenkaften”, dit op uitdrukkelijk verzoek van de inrichtende macht, in de persoon van niemand minder dan Benjamina (U raadt het al, de jongste dochter, dus de feitelijk hoogste gezaginstantie ten huize Ofanders).

Zoals het past in een verticale arbeidsstructuur had ondergetekende geen enkele zeggingschap in de keuze van het materiaal en de outillering.

Wat de boekwerken betreft, tot daar aan toe. Het komt mij inderdaad niet toe het volledig Verzamelde werk van Louis Paul Boon op de verplichte literatuurlijst van het tweede studiejaar te plaatsen. Zo jong hoort het niet dat de kinderen de schellen van hun ogen verliezen.

Maar naast de boekwerken, was er ook …het kaftpapier. Benjamina ballerina had haar fonkelgrote hemelsblauwe ogen laten vallen op ‘paardenkaftpapier’ dat aangeboden werd in de rekken van een grootwarenhuis van een niet nader genoemde Duitse keten. In feite betrof het hier een 3 meter lange rol glibberig, onmiddellijk kreukend, ‘flodderpapier’.

Je weet dus al, hoe laat het min of meer was. Daarnaast golden er ook nog volgende parameters. Primo : er mocht géén plakband aan de binnenzijde van de  boeken zelf gehecht worden (Dan zijn de boeken naar de ‘vaantjes’(sic!), dixit juffrouw Vera). Secundo: Benjamina stelde als enige esthetische voorwaarde dat ‘het mooie paardje met de witte bles dat zo goed op Fantast lijkt’ ‘vooraan in het midden’ op elk boek zou prijken.

Voeg daar tot slot nog Ofanders’ spreekwoordelijke onhandigheid bij, en je hebt alle ingrediënten voor een groteske vertoning.

 

Mijn kandidatuur voor het Chinees staatscircus ligt klaar. De boeken niet.

 

Ik denk dat ik nood heb aan een partner van de vrouwelijke kunne, of … ander kaftpapier. That’s the question…

20:09 Gepost door ofanders in Ofanders praktisch | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

25-03-06

Blauwgeelgroenoranjevingers.

 

 

Ofanders zit hier met een roodpaars hoofd en blauwgeelgroenoranjevingers!!!  De oorzaak van dit  al dit fraais: niets meer of minder dan de “Salix babylonica Tortuosa “.

 

U kijkt alsof U zopas slachtoffer werd van een Babylonische spraakverwarring? Wel ik zal al een tip van de sluier oplichten: de Salix babylonica Tortuosa is een befaamd lid van de familie der Salicaceae, en in het Nederlands luistert  hij naar de naam : “krulwilg of kronkelwilg”.

 

 Naar het stichtend voorbeeld van de immer creatieve juf van mijn jongste telg, werd het resultaat van een kortwiekactie van de kronkelwilg in de tuin van mijn broer met veel omhaal de woonkamer binnengesleurd om getransformeerd te worden in een decoratieve paasboom.

 

Dochterlief zat al ongeduldig met penseel en olieverf in aanslag , waardoor ik onder lichte tijdsdruk (en dat is eufemistisch uitgedrukt voor wie enigszins vertrouwd is met het normaal verwachtingspatroon van dochters tegenover hun vader) zomaar eventjes twintig eieren kon leegblazen. Benevens lucht heb ik in ijltempo blijkbaar ook zowat alle beschikbaar bloed naar mijn hoofd geblazen want ik heb nu al gans de tijd een licht ‘roodpaarse’ aanschijn. Vervolgens werd getracht Oosterse miniatuurkunst te imiteren maar een en ander resulteerde eerder in een vorm van “vernieuwd Vlaams expressionisme”. Het nettoresultaat is dat benevens de eieren, ook mijn tafels, kasten, stoelen en uiteraard ook mijn handen  bedekt werden onder alle mogelijk lentetinten.

 

Niet getreurd evenwel. Weer of geen weer, het is hier volop lente in huis. Vanaf morgen lees ik rustig jullie logs in de schaduw van mijnkronkelwilg , met een frisse Geuze.

 

 

 

 

16:53 Gepost door ofanders in Ofanders praktisch | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

11-02-06

Een halte te ver (én de boekentas).

 

 

 

“A bridge to far”, zou inderdaad een véél heldhaftiger titel voor dit logje geweest zijn dan “een halte te ver op een IR-trein”.  Het was nochtans dit laatste wat me donderdagvond overkwam.

 Raar is het alvast, ergens aankomen waar je niet hoeft te zijn. En dan snel terug aan de andere kant van het spoor gaan staan, om te vermijden dat ik met de volgende trein, nog een halte verder zou sporen. Kwestie van zelfkennis. Ik ben er inderdaad van doordrongen dat mijn oriëntatievermogen een van mijn meer vrouwelijke eigenschappen is, zelfs hééél uitgesproken.

In tijd bleef de schade uitermate beperkt. Ik moet de NMBS dankbaar zijn. Ik denk dat het volledig uurschema Greenwichnauwkeurig uitgedokterd wordt op warhoofden zoals ik: nauwelijks een paar minuten later vertrok een geschikte trein in de andere richting.

‘Vergeetkop’ noemde dochterlief me, enigszins triomfantelijk, en…nog niet beseffend dat ze de volgende ochtend andermaal zou bewijzen over hetzelfde genenmateriaal te beschikken, door in de matinale drukte vlotjes haar …boekentas te vergeten, wat een volledige praktische desorganisatie veroorzaakte. Ik kon de paniekerig dame bevestigen dat we dus beiden eigenlijk  ‘vergeet-mij-nietjes’ waren, en ik wel terug de boekentas zou gaan halen , ná eerst zus naar haar school gebracht te hebben.  Hierdoor kwam het dat  ik in totaal 56 kilometer en één uur en zes minuten in de wagen zat alvorens ik de trein kon nemen. Ik deed dit a) in de goede richting en b) tot de juiste halte (toegegeven die halte was tevens de terminushalte…).

 

 

10:16 Gepost door ofanders in Ofanders praktisch | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-04-05

Een vijs kwijt...

Temidden van de jewelse drukte gisteren  was het eensklaps gebeurd. En dan stond ik daar, hulpeloos, vleugellam, abrupt gekortwiekt: ik had immers ...een vijs kwijt !!! Natuurlijk op het moment suprême: in volle voorbereiding van het verjaardagsfeestje waarop 10 ukkepukken, 5 van elke kunne, of althans met de latere potentie daartoe, uitgenodigd waren. Natuurlijk waren die 'volle voorbereidingen'  in Ofanders' gekende stijl ruimschoots laat aangevangen. Natuurlijk was er ten huize Ofanders geen reserveprothese, nog enig ander hulpmiddel voorhanden. Ofanders' roemruchte technische inventiviteit ten spijt kon zelfs een haast blindelings gevonden luxeetui met niet minder dan zevenendertig precisieschroevendraaiers niet het minste soelaas brengen. Alle noodscenario's werden in ogenschouw genomen, wat gezien het tussengekomen euvel uiteraard niet evident was... Alle ouders van de genodigden telefonisch melden dat de festiviteiten geen doorgang konden vinden ? Met een voorafopgenomen boodschap: "wegens onvoorziene omstandigheden zal het verjaardagsfeestje vandaag niet doorgaan, mijn papa zijn bril begaf het: hij heeft een vijs kwijt".
Gelukkig was er die vriendelijke optieker van het buurdorp die op het middaguur geöpend was, en zei: "ik zag het onmiddellijk toen U binnenkwam, U heeft een vijs kwijt...".

22:15 Gepost door ofanders in Ofanders praktisch | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |